Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę z mieszanką sałat, szpinakiem, pomarańczami i prażonymi orzeszkami piniowymi, polaną dressingiem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się jako odświeżający dodatek do grillowanych dań i jest łatwa szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami
(3-4 porcje)
Składniki:
- 2 garści ulubionej mieszanki sałat
- 2 garści szpinaku baby, umytego i osuszonego
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 duża pomarańcza, obrana i podzielona na fileciki bez błonek
- 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni
Składniki na dressing:
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki octu z białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj sałatę, szpinak, cebulę, pomarańcze i orzeszki.
- W małej miseczce lub słoiczku dokładnie wymieszaj składniki dressingu, tak by powstała jednolita emulsja. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Polej dressingiem sałatkę i podawaj.
Smacznego!
English version
Spinach and orange salad
(3-4 servings)
Ingredients:
- 2 handfuls of your favorite mix salad
- 2 handfuls of baby spinach, washed and dried
- 1/2 red onion, cut into thin slices
- 1 large orange, peeled and divided into fillets
- 2 tablespoons pine nuts, toasted
Ingredients for trhe dressing:
- 2 tablespoons orange juice
- 2 tablespoons white wine vinegar
- 4 tablespoons olive oil
- 2 teaspoons honey
- 1 tablespoon chopped coriander
- 2 teaspoons mustard
- salt and pepper to taste
Preparation:
- In a large bowl, mix lettuce, spinach, onions, oranges and pine nuts.
- In a small bowl or jar mix dressing ingredients to make emulsion. Season with salt and pepper to taste.
- Pour dressing over salad and serve.
Enjoy!