Orzechowy kurczak na zielonej sałacie z groszkiem
Powoli zaczynam mieć dość zimowej pogody, ciągłej szarugi i widoku gołych gałęzi drzew. Cieszy mnie każdy jaśniejszy promień słońca i skoki temperatury. Najchętniej zrzuciłabym już ciężkie buty i kurtkę witając wiosnę otwartymi ramionami, ale przyjdzie mi jeszcze na to nieco zaczekać. W każdym razie już dzisiaj wprowadzam do mojej kuchni nieco zieleni. Świeża rzymska sałata i groszek to moi dzisiejsi ulubieńcy. W połączeniu z chrupiącą skórką orzechowego kurczaka są w stanie zaspokoić niejeden głód.
Tak upieczony kurczak jest niesamowity – chrupiący, soczysty i pełen smaku. Orzechowa marynata nadała mięsu wyjątkowy aromat, który może być odskocznią od klasycznych i dobrze nam znanych kompozycji ziół i przypraw. Zielone warzywa świetnie komponują się ze złocistą skórką kurczaka i smakują równie świetnie jak wyglądają. Składniki:(4 porcje)Marynata:- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka sosu chili (sambal lub sriracha)
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól pieprz
- 4 udka z kurczaka
- główka sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- 150g zielonego groszku
- 2 dymki
- sok z 1 limonki
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj nią mięso. Odstaw na minimum 30 minut, a następnie upiecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
- Groszek obgotuj krótko w osolonym wrzątku przez minutę, a następnie przelej zimną wodą.
- Sałatę rozdziel na pojedyncze liście, umyj i osusz. Skrop sokiem z limonki, oliwą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i rozłóż na półmisku.
- Na sałacie ułóż upieczone mięso i posyp zblanszowanym groszkiem i posiekaną dymką.
Smacznego!