Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym
Co jakiś czas staję przed konieczności spożytkowania nadmiaru białek, jaki pojawia się po wypieku np. drożdżówki. Najczęstszym moim wyborem w takiej okazji jest krucha na zewnątrz i miękka w środku klasyczna pavlova.
Tym razem postawiłam jednak na deser znacznie szybszy w przygotowaniu, nie mniej jednak pyszny- kokosowe makaroniki, które wzbogaciłam mielonymi orzechami laskowymi i słodkim syropem klonowym. Ciasteczka z tego przepisu nie są bardzo słodkie, o orzechowej nucie i wilgotnym wnętrzu. Doskonałe do filiżanki „małej czarnej”!
Proporcje na ok. 10 dużych ciasteczek.
Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym Składniki- białko jajka - 2 szt
- cukier puder - 2 łyżki
- syrop klonowy - 3 łyżki
- wiórki kokosowe - 90 g
- mielone orzechy laskowe - 50 g
- sól - duża szczypta
- esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Białka ubij z cukrem, esencją waniliową i solą na sztywną pianę. Dodaj syrop klonowy. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i mielone orzechy.
Z masy formuj porcje ciasta (najłatwiej robić to za pomocą łyżki do lodów). Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 170 oC. Pozostaw do ostudzenia na blaszce.