Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym

Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym

Co jakiś czas staję przed konieczności spożytkowania nadmiaru białek, jaki pojawia się po wypieku np. drożdżówki. Najczęstszym moim wyborem w takiej okazji jest krucha na zewnątrz i miękka w środku klasyczna pavlova.

Zdjęcie - Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem postawiłam jednak na deser znacznie szybszy w przygotowaniu, nie mniej jednak pyszny- kokosowe makaroniki, które wzbogaciłam mielonymi orzechami laskowymi i słodkim syropem klonowym. Ciasteczka z tego przepisu nie są bardzo słodkie, o orzechowej nucie i wilgotnym wnętrzu. Doskonałe do filiżanki „małej czarnej”!

Zdjęcie - Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 dużych ciasteczek.

Zdjęcie - Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym

Agata, 9 maja 2014

Zdjęcie - Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka ubij z cukrem, esencją waniliową i solą na sztywną pianę. Dodaj syrop klonowy. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i mielone orzechy.

Z masy formuj porcje ciasta (najłatwiej robić to za pomocą łyżki do lodów). Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 170 oC. Pozostaw do ostudzenia na blaszce.

Kategorie przepisów