Orzechowe frytki z serem camembert
Składniki
- 2-3 bataty
- 2-3 duże ziemniaki
- 2 krążki sera camembert
- 100 ml oleju Oliwier
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka świeżego majeranku
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyj, bataty obierz ze skórki. Pokrój wzdłuż na słupki i przełóż na blachę. Polej Oliwierem, posyp solą, papryką, kminem i tłuczonymi ziarnami kolendry. Wymieszaj dokładnie. Piecz w 220°C przez około 30 minut.
Z sera camembert odkrój cienki, okrągły plaster. Natnij delikatnie środek w kratkę tak, żeby nie uszkodzić krawędzi. Polej Oliwierem arachidowo-rzepakowym, posyp przyprawami i pokruszonymi orzechami. Połóż na folii aluminiowej i włóż do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia frytek. Po wyjęciu przełóż na talerze i posyp świeżym majerankiem.