Orzechowe frytki z serem camembert

Orzechowe frytki z serem camembert

Zdjęcie - Orzechowe frytki z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orzechowe frytki z serem camembert - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2-3 bataty
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 2 krążki sera camembert
  • 100 ml oleju Oliwier
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki dokładnie umyj, bataty obierz ze skórki. Pokrój wzdłuż na słupki i przełóż na blachę. Polej Oliwierem, posyp solą, papryką, kminem i tłuczonymi ziarnami kolendry. Wymieszaj dokładnie. Piecz w 220°C przez około 30 minut.

 

Z sera camembert odkrój cienki, okrągły plaster. Natnij delikatnie środek w kratkę tak, żeby nie uszkodzić krawędzi. Polej Oliwierem arachidowo-rzepakowym, posyp przyprawami i pokruszonymi orzechami. Połóż na folii aluminiowej i włóż do piekarnika na 10 minut przed końcem pieczenia frytek. Po wyjęciu przełóż na talerze i posyp świeżym majerankiem.

Kategorie przepisów