Orzechowe crumble z gruszkami i kardamonem

Orzechowe crumble z gruszkami i  kardamonem

Ten deser miałam pokazać jutro ale właśnie uświadomiłam sobie, że dzisiaj jest ostatni dzień Orzechowego tygodnia. Jest to znane wszystkim crumble,  u mnie w wersji orzechowej i z gruszką, która okazała się wspaniałym owocem w tej formie. Deser podany z lodami umilił nam niedzielny obiad.

Zdjęcie - Orzechowe crumble z gruszkami i  kardamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • lody
  • łyżeczka kardamonu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gruszki umyć, obrać ze skróy i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyc do posmarowanego naczynia . Oprószyć brązowym  cukrem oraz łyżeczką kardamonu. Mąkę zagnieść z masłem, orzechami i cukrem. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec 30 minut na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na talerze. Podawać z lodami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów