Orzechowe crumble z gruszkami i kardamonem
Ten deser miałam pokazać jutro ale właśnie uświadomiłam sobie, że dzisiaj jest ostatni dzień Orzechowego tygodnia. Jest to znane wszystkim crumble, u mnie w wersji orzechowej i z gruszką, która okazała się wspaniałym owocem w tej formie. Deser podany z lodami umilił nam niedzielny obiad.
Składniki:
- 4 gruszki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 180 g mąki
- 50 g posiekanych orzechów
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- lody
- łyżeczka kardamonu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gruszki umyć, obrać ze skróy i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyc do posmarowanego naczynia . Oprószyć brązowym cukrem oraz łyżeczką kardamonu. Mąkę zagnieść z masłem, orzechami i cukrem. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec 30 minut na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na talerze. Podawać z lodami.
Smacznego:)