Orkiszowy chlebek z jabłkami i żurawiną
To ciasto jest kopalnią smaków i to tych popularnych znalazły się tutaj bowiem, cynamon, żurawina, jabłka i orzechy. W dodatku ja zamieniłam mąkę na orkiszową co podkreśliło orzechowy smak tego ciasta. Kolejny argument na plus to maślanka, która sprawia że ciasto jest wilgotne. Myślę, że to wszystko zachęci Was do wypróbowania tego przepisu a jeśli dodam, że robi się go bardzo szybko to mam nadzieję, że będzie to informacja, która zmobilizuje Was do szybkiego upieczenia. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.
Składniki:
- 115 g mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej)
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 g brązowego cukru (dałam mniej)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g rozpuszczonego masła
- 2 duże jaja, lekko ubite
- 2 starte jabłka (dałam pokrojone w kostkę)
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka rumu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować foremkę23/13/8 cm. Podgrzać rum, wlać do żurawiny. Odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka i masło. Wlać do suchych składników. Wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, rum i orzechy. Wymieszać wszystko i przełożyć ciasto do foremki. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 min., do suchego patyczka.
Smacznego:)