Orkiszowy chleb ze smalcem

Orkiszowy chleb ze smalcem

Zdjęcie - Orkiszowy chleb ze smalcem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł połączenia chleba ze smalcem powstał trochę z poprzednich doświadczeń, trochę z potrzeby wykorzystania kilogramów zalegających w lodówce porcji. Moja babcia robi fantastyczny smalec, ale trzeba ostrożnie go komplementować. Zbyt głośne wychwalanie może się skończyć przywiezieniem go w prezencie (dosłownie wiadrami).

Zdjęcie - Orkiszowy chleb ze smalcem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zasypana smalcem, którego nie zjadłabym pewnie do następnych świąt, postanowiłam wykorzystać go do chleba. Przypomniałam sobie bowiem, że chleb kubański, który robiłam niedawno, miał w sobie niewielką ilość tego tłuszczu, co sprawiło, że był niezwykle delikatny i miękki. I to samo stało się z tym bochenkiem. Aż brakuje mi słów, aby opisać jak wspaniale miękki wyszedł:)

Zdjęcie - Orkiszowy chleb ze smalcem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orkiszowy chleb ze smalcem Autor: Śliwka Porcje: 1

Skladniki
  • 400 g. mąki orkiszowej typ 630
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki smalcu z cebulą
  • ok. 150 ml. ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże, sól i smalec.
  2. Powoli zacznij zagniatać ciasto dolewając ciepłą wodę. Dolewaj aż ciasto będzie miało elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy do pieczenia.
  4. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika), przykryte materiałową szmatką na ok. 2 godziny.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  6. Wstaw ciasto i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie się do niej przyklejało ciasto.

#version#

Kategorie przepisów