Orkiszowy chleb z gruszką i orzechami
O cudownym połączeniu gruszki, sera pleśniowego i orzechów włoskich słyszała pewnie już niejedna osoba. Bardzo lubię taką kompozycję smaków i intuicyjnie poczułam, że świetnie do tego będzie pasował orkiszowy chleb.
Przyznam, że chleb wyszedł genialny i to był strzał w dziesiątkę! Ktoś się może zdziwić co w wytrawnym chlebie robi gruszka..Musicie mi zaufać na słowo, że jest ona praktycznie niewyczuwalna, nadaje za to każdej kromce niepowtarzalnego smaku
Orkiszowy chleb z gruszką i orzechami
- 350 g mąki z orkiszu (typ 720)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka soli
- 4 g suszonych drożdży instant
- łyżeczka cukru
- półtorej gruszki (ok. 200 g)
- łyżka masła
- 100 ml wody
- garść włoskich orzechów
- Gruszkę obieramy i drobno kroimy. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy gruszkę, zalewamy wodą (w takiej ilości by zakryła owoc) i gotujemy przez kilka minut. Gdy gruszka zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę.
- Do dużej misy wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy sól, cukier i suszone drożdże. Mieszamy składniki i powoli wlewamy na przemian mus z gruszki (ok. 200 ml) i wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 7 minut, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę połowę gruszki oraz garść posiekanych orzechów. Wyrabiamy jeszcze trzy minuty. Misę natłuszczamy odrobiną oliwy i przekładamy ciasto, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Ciasto wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Wyjmujemy kulę z ciasta i formujemy z niej okrągły chleb. Blachę wykładamy pergaminem i natłuszczamy odrobiną oliwy. Kładziemy uformowany chleb, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, uformowany chleb nacinamy w trzech miejscach z wierzchu (widoczne na zdjęciu) i pieczemy przez 30-40 minut, powinien się lekko zarumienić. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub drewnianej desce.