Orkiszowy chleb nocny z oliwą
Wiem, że niektórym osobom pieczenie samodzielne chleba wydaje się być czarną magią. W rzeczywistości wcale tak nie jest, a piec chleb mogą nawet zapracowani i leniwi. Przykładem tego jest cykl przepisów na pieczywo nocne. Uzbierałyśmy na blogu już kilka przepisów z tej serii
Teraz przyszedł czas na chleb orkiszowy! Wystarczy mąkę orkiszową wyrobić z letnią wodą, drożdżami, solą, cukrem i oliwą, przełożyć do formy i włożyć do lodówki na całą noc. Rano formę wyciągamy, zostawiamy na 30 minut, aby ciasto doszło do temperatury pokojowej. Na koniec zostaje nam już pieczenie chleba i jego konsumpcja.
Łatwiej być nie może
Orkiszowy chleb nocny z oliwą Autor: Tosia Czas przygotowania: 8 godziny 30 minut Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 9 godziny 10 minut Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki orkiszowej typ 700
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 350 ml letniej wody
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Powoli wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto będzie się kleiło do rąk.
- Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Dłonie zwilżamy zimną wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch ciasta dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin (na noc).
- Rano wyciągamy formę z lodówki i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.