Orkiszowy chleb na zakwasie z ziarnami
Chlebek na zakwasie oj brakowało mi go bardzo ;-) odkąd zmieniłam miejsce zamieszkania.... a tu w Niemczech nie ma dobrych chlebków przynajmniej ja na taki nie trafiłam, dlatego kiedy udało się pojechać do PL i zabrać mój kilkuletni zakwas od razu z przyjemnością zajadam się tym chlebkiem z dużą ilością ziaren chrupiącą skórką i bardzo delikatny w smaku dzięki dodatkowi twarogu. Polecam
na jeden mały chlebek
zaczyn
- 30 g aktywnego zakwasu
- 60 ml maślanki
- 1 łyżka mąki orkiszowej
Wymieszać i odstawić na ok 12 godzin .
ciasto właściwe
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 125 ml maślanki
- 3 g świeżych drożdży
- 60 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju pistacjowego
- 240 g mąki orkiszowej typ 1050
- * 3 łyżki oliwy z oliwek
Do zakwasu dodajemy mokre składniki : maślankę , twaróg , olej i drożdże wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypujemy pestki słonecznika,dyni i siemienia lnianego - wymieszać. Teraz dodać sól i mąkę i wyrabiać ciasto - z początku będzie wydawać się dość zbite ale na ręce wylewamy *oliwę i wyrabiamy aż będzie miękkie i sprężyste. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką odstawić na ok 1-2 do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować i przerobić - ręce maczając w wodzie aby się nie kleiło, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą i obsypać mąką. Uformować podłużny chlebek zrobić trzy nacięcia w szerz nie przycinając do końca. Przykryć ściereczką i odstawić aby jeszcze podrosło.
Nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić chlebek piec 10 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze ok 40 minut - wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego
przepis własny