Orkiszowy chleb dekoracyjny. Listopadowa piekarnia
Listopadowa piekarnia Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami" otwiera swoje podwoje. Orkiszowy chleb dekoracyjny w tym miesiącu zaproponowała Dana z bloga "Leśny zakątek". Chleb orkiszowy to dla mnie żadna nowość, bo okiszową mąkę używam na co dzień i piekę chleby orkiszowe-żytnie.
Skusiłam się na pieczenie chlebka, poniewaź zachwyciły mnie urocze zdobienia. Do tego rodzaju zabawy ciasto chlebowe musi mieć odpowiednią konsystencję. Niestety moje, choć od samego początku ściśle trzymałam się przepisu było za rzadkie. Przy składaniu bardzo się kleiło, a później podczas wyrastania bardziej przypomiało focaccię niż 3-krotnie składany chleb.
Pieczenie chleba na blaszce to niezbyt trafiony pomysł, dlatego pewnie nie wyrósł jak powinien. Bardzo słabo nabierał koloru. Całe szczęście, że nie porwałam się na 2 bochenki.
Podsumowując, nie jestem zadowolona z efektów.
Składniki na 1 bochenek:
zaczyn:
1 łyżka zakwasu
100 g mąki orkiszowej ciemnej
175 ml wody
ciasto właściwe:
cały zaczyn
325 g maki orkiszowej jasnej
90 ml wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- skladniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 14 godzin
- składniki na chleb odważyć i razem z zaczynem zagnieść hakiem około 5-8 minut gładkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrastania na 1,5-2 godzin. W międzyczasie w odstępach 30 minutowych 3x złożyć chlebek
- postępując wg tego filmiku uformować chleb. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrastania
- przed pieczeniem chleb dowolnie naciąć
- piec w 240 `C 15 minut z parą, następne 40 minut w 200`C