Orkiszowiec na zakwasie

Orkiszowiec na zakwasie

Zdjęcie - Orkiszowiec na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek stycznia często wiąże się z postanowieniami noworocznymi i nierzadko związane się z zmianą nawyków żywieniowych. Jeśli zatem czujecie, że w zeszłym roku zjedliście za dużo pszennych bułek i czas na zmiany, może zachęcę Was do wypieku chleba na zakwasie?
Jestem fanką szczególnie tych orkiszowych z dużą ilością ziaren. Tym razem sięgnęłam po mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodałam nasiona słonecznika, siemię lniane i dla odrobiny słodyczy rodzynki. Chlebek wyszedł ciemny i smakowity, wcale nie trzeba go barwić karmelem!

Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki dla foremki 30 x 10 cm :

  1. sól - 1,5 łyżeczki
  2. aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
  3. letniej wody - 330 ml
  4. mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500 g
  5. siemienia lnianego, ziaren słonecznika i rodzynek - 120 g

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. ściereczka
  3. misa
  4. keksówka

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, ziarna, rodzynki i sól. Do misy wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż stanie się elastyczne.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Dodatkowo ciasto można z wierzchu udekorować ziarnami. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 4,5 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, w trybie góra-dół. Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

Zdjęcie - Orkiszowiec na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowiec na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Orkiszowiec na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów