Orkiszowe precle z jogurtem i makiem
Wymarzyły mi się precle, ale w trochę zdrowszej wersji. Dlatego sięgnęłam po mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Trudno jednak byłoby z niej uformować kształtne precle, więc dosypałam też trochę mąki orkiszowej jasnej. Zamiast dużej ilości topionego masła do ciasta przemyciłam jogurt. Ich tajemnicą jest krótkie gotowanie w wodzie z sodą oczyszczoną. Potem z wierzchu smarujemy jajkiem, posypujemy makiem lub innymi ulubionymi dodatkami i precle gotowe są dopieczenia. Dzięki tym zabiegom mają lśniącą skórkę.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- mąka orkiszowa jasna typ 700 - 150 g
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300 g
- maku - 4 łyżeczki
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- letniej wody - 200 ml
- jogurtu naturalnego - 200 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- waga kuchenna
- garnek
- pędzelek
- ściereczka
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, jogurt, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 12 części. Z każdej porcji formujemy długi wałeczek i skręcamy precle.
4. Uformowane precle zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Wyrośnięte precle wrzucamy do wrzącej wody z sodą oczyszczoną. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony. Odsączamy z wody i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Precle pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut.
Upieczone precle podajemy ze Smakowitą de Luxe.