Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty, pampuchy
Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do dań błyskawicznych.Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą
Składniki na 10 klusek:
300-350 g mąki orkiszowej 700
100 ml mleka
2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki stopionego masła
2 jajka
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
- gdy podwoi swą objętość wyłożyć na stolnicę,uformować wałek i odcinać równe porcje ciasta.Formować kulki i układać na omączonym blacie. Pozostawić przykryte ponownie do wyrośnięcia.Z tej porcji mąki uzyskałam 10 klusek
- Szeroki garnek do połowy napełnić wodą i obwiązać gazą.Wodę zagotować.Na gazie ułożyć kluski.Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka,by można go było przykryć pokrywką.Gotować 10 minut