Orkiszowe bułeczki z porem i słonecznikiem
Pora na nowy przepis na bułeczki. Tym razem proponuję zaszaleć z mąką orkiszową pełnoziarnistą, podsmażonym porem i słonecznikiem.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- białko - 1 szt.
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- pół pora - 1 szt.
- ziaren słonecznika + 3 łyżki (wierzch) - 4 łyżki
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 450 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Pora drobno kroimy, krótko podsmażamy na patelni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażonego pora, drożdże, sól, ziarna słonecznika. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę do wyrośnięta.
3. Podrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, aż będą rumiane.