Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi

Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi
Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki orkiszowe z dość nietypowym dodatkiem orzechów włoskich. Podwójnie zdrowe, bo z mąki orkiszowej i orzechy włoskie dodatkowo je wzbogacają w składniki zdrowotne.Wyjątkowo smaczne, z mocno chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem. Uniwersalne, bo smakują super na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Koniecznie do zrobienia, gwarantuję - na pewno Ci posmakują!

Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki :

350 g mąki orkiszowej jasnej - 630
210 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
50 g orzechów włoskich
2 łyżki oleju
1 łyżka czarnego sezamu

Wykonanie:
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiło objętość
  • wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 8 kawałków. Na posypanej mąką macie lub stolnicy skręcić bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować wodą i posypać nasionami czarnego sezamu lub innymi ulubionymi
  • piec w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 220`C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180`C i piec następne 15 minut
  • studzić na kratce kuchennej
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów