Orkiszowe bułeczki maślane z rodzynkami
Pyszne drożdżowe bułeczki na dobry początek dnia lub na drugie śniadanie. Są wspaniałe, mięciutkie, pełne słodkich rodzynek. Ciasto nie jest przesłodzone, także śmiało możesz zajadać je z ulubionym dżemem, choć najsmaczniejsze są z samym masłem. Największy ich atut - w całości upieczone z mąki orkiszowej.
Składniki na 15 bułeczek:
450 g mąki orkiszowej jasnej 630
250 ml mleka
50 g cukru
80 g masła
2 jajka
1 op. suchych drożdży
1/4 łyżeczki soli
100 g rodzynek
dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Ocedzić i osuszyć w papierowym ręczniku
- mleko podgrzać w rondelku. Dorzucić masło pokrojone w grubą kostkę, by zmiękło
- przesianą mąkę wsypać do misy robota, następnie dodać cukier, drożdże, sól, jajka i wymieszać hakiem, dolewając porcjami mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 5-8 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Pod koniec wmieszać odsączone rodzynki. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, zagnieść powtórnie i podzielić na 15 małych porcji. Z każej porcji uformować bułeczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do napuszenia
- żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki. Piec 15 minut w 200`C. Studzić na kratce