Orientalny miks z makaronem ryżowym i soczewicą
Potrawa trochę niepozorna, jednak smaczna i nad wyraz sycąca. Na niedzielny obiad może nie bardzo się nadaje, bo jednak wyglądem nie porywa, ale na szybki obiad w środku tygodnia, kiedy nie mamy za dużo czasu – jest idealna.
ORIENTALNY MIKS Z MAKARONEM RYŻOWYM I SOCZEWICĄ
(2 porcje)
100g makaronu ryżowego,
½ szklanki czerwonej soczewicy,
200g brokułów,
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
1 cebulka dymka,
1 szklanka bulionu warzywnego,
100ml mleka kokosowego (u mnie light),
1 łyżka oleju,
½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki kurkumy,
szczypta pieprzu,
1 łyżka sosu sojowego,
świeża kolendra
Brokuły oczyścić i pokroić na małe różyczki. Cebulkę dymkę pokroić wraz ze szczypiorem. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy (ziarna kolendry, kumin, pieprz i kurkumę). Smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać cebulkę dymkę, soczewicę, fasolkę i brokuły. Dokładnie wymieszać, wlać bulion i sos sojowy. Całość gotować ok. 10 minut.
W tym czasie makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Wlać mleko sojowe i dokładnie wymieszać.
Na koniec posypać potrawę świeżą kolendrą.
(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi małymi zmianami)
ORIENTALNY MIKS Z MAKARONEM RYŻOWYM I SOCZEWICĄ
(2 porcje)
100g makaronu ryżowego,
½ szklanki czerwonej soczewicy,
200g brokułów,
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
1 cebulka dymka,
1 szklanka bulionu warzywnego,
100ml mleka kokosowego (u mnie light),
1 łyżka oleju,
½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
½ łyżeczki kurkumy,
szczypta pieprzu,
1 łyżka sosu sojowego,
świeża kolendra
Brokuły oczyścić i pokroić na małe różyczki. Cebulkę dymkę pokroić wraz ze szczypiorem. Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy (ziarna kolendry, kumin, pieprz i kurkumę). Smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać cebulkę dymkę, soczewicę, fasolkę i brokuły. Dokładnie wymieszać, wlać bulion i sos sojowy. Całość gotować ok. 10 minut.
W tym czasie makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i dodać do warzyw na patelni. Wlać mleko sojowe i dokładnie wymieszać.
Na koniec posypać potrawę świeżą kolendrą.
(przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2012 z moimi małymi zmianami)