Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym
Dziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z pomidorów z mleczkiem kokosowym z dodatkiem papryki i aromatycznych ziół na pewno zasmakuje wszystkim amatorom tej ryby. Doskonały pomysł na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego stołu, tym bardziej że danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym
(4 porcje)
Składniki:
- 1 karp oczyszczony i podzielony na dzwonka
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- 400 g puszka mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 limonka, sok
- 2 liście laurowe
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiem
- garść świeżej posiekanej natki kolendry
- tabasco, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.
- Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni i umieść na średnim ogniu. Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie.
- Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
- Wmieszaj kolendrę i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem i tabasco do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Asian style carp cooked in tomato sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 1 carp cleaned cut into thick slices
- 400 g can chopped tomatoes
- 400 g can of coconut milk
- 1 red pepper, diced
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, chopped
- 1 lime, juice
- 2 bay leaves
- 250 ml chicken stock
- 2 tablespoons oyster sauce
- 2 tablespoons fish sauce
- 1 teaspoon brown sugar
- 3 green onions, chopped
- handful of fresh cilantro, chopped
- tabasco, salt and pepper to taste
Preparation:
- In a large bowl, mix tomatoes, onion, garlic, bay leaves, lime juice with the fish, mix well and leave in the fridge for at least an hour. Next remove the fish from the marinade, discard the bay leaves and set aside.
- Place the remaining marinade along with diced pepper in a deep skillet and heat over medium heat. Cook for about 8-10 minutes or until peppers are tender.
- Add coconut milk and stock, bring to a boil and add the sugar and fish and oyster sauces. Mix well, add the fish in one layer and cook for 10 minutes or until cooked inside.
- Stir in the chopped spring onions and coriander. Season with salt, pepper and Tabasco to taste and serve.
Enjoy!