Omlet z pomidorami i fetą
Klasyczne i pyszne śniadanie :) W końcu mamy pomidory o smaku pomidora i świeży szczypiorek, więc korzystam jak najczęściej z dobrodziejstw tej pory roku. Wam polecam to samo, ale chyba nie muszę tego mówić ;)
Składniki (1 omlet na małej patelni ):
- 2 jajka
- 1/2 pomidora
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie)
- garść pokruszonej fety
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka
- oliwa/olej do smażenia
Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jajka, parę razy rozbełtaj jak jajecznicę i zostaw na ok. 4 minuty, aż się zetnie od dołu. Na jedną połówkę nałóż pomidory i fetę, przykryj drugą połówką omleta. Smaż jeszcze 2 minuty. Zsuń z patelni i posyp szczypiorkiem.
Składniki (1 omlet na małej patelni ):
- 2 jajka
- 1/2 pomidora
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki otrąb owsianych (opcjonalnie)
- garść pokruszonej fety
- szczypiorek do posypania
- sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka słodka
- oliwa/olej do smażenia
Warzywa pokrój w kosteczkę. Jajka rozbełtaj widelcem, dodać do nich zioła, cebulkę, otręby, sól i pieprz. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć jajka, parę razy rozbełtaj jak jajecznicę i zostaw na ok. 4 minuty, aż się zetnie od dołu. Na jedną połówkę nałóż pomidory i fetę, przykryj drugą połówką omleta. Smaż jeszcze 2 minuty. Zsuń z patelni i posyp szczypiorkiem.