Omlet z grzankami, pomidorkami i serem cheddar
Dziś mam dla Was prosty przepis. Ktokolwiek odwiedza mój blog wie, że takie przepisy i potrawy lubię najbardziej. Tym razem proponuję Wam pyszny omlet na śniadanie. Jajka, grzanki, ser żółty, a wszystko okraszone pysznym smakowym olejem Kujawskim. Muszę się przyznać, że nie tak dawno dostałam od Kujawskiego paczuszkę z kompletem olejów smakowych, w tym z olejem czosnkowo-bazyliowo-pomidorowym, którego użyłam do tego przepisu. Szczerze mówiąc, dopóki nie odkręciłam zakrętki, nie wiedziałam, jak fajny może być ten olej. Cudowny, świetnie wyczuwalny aromat każdego z dodatków, daje się również wyczuć w potrawie, do której został wykorzystany. Ja użyłam go do obsmażenia grzanek (takie grzanki ze smakowym Kujawskim będę super dodatkiem do sałatki), a następnie do usmażenia samego omleta. I jestem zachwycona. Aromat oleju nie dominował, świetnie komponował się z potrawą. Nie mówiąc już o ślicznych, szklanych buteleczkach, które bardzo elegancko wyglądają. Ten przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Składniki:
- 3 duże jajka (najlepiej z chowu ekologicznego)
- 1 czerstwa bułka lub kromka czerstwego chleba
- 1 garść tartego sera cheddar
- pomidorki koktajlowe
- olej Kujawski ze Smakiem – u mnie bazyliowo-czosnkowo-pomidorowy
- sól, pieprz
- odrobina mleka
Wykonanie:
Usmażyć najpierw grzanki. Bułkę lub chleb pokroić na kawałki. Na patelnię wylać trochę oleju Kujawskiego ze Smakiem i wrzucić grzanki. Smażyć na rumiano. W czasie smażenia zetrzeć ser żółty. Jajka wbić do kubeczka, dodać mleko i przyprawy, a następnie widelcem lekko ubić. Białka i żółtka powinny być dokładnie rozmieszane. Na czystej patelni po raz kolejny wylać olej. Wlać jajka i na dość mocnym ogniu smażyć omlet. Kiedy brzegi będą się ścinać należy je podważać i tak przechylać patelnię, żeby w wolne miejsca skierować jeszcze nie ściętą masę. Omlet trzymać na ogniu aż do ścięcia. W ostatniej fazie smażenia wyłożyć na połowę omleta grzanki, posypać serem i dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zsuwając omlet na ogrzany talerz należy pamiętać o złożeniu go na pół. Omlet oczywiście, nie talerz Podawać gorący. Delektować się smakiem
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1&appId=387331627982486"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, "script", "facebook-jssdk"));