Omlet biszkoptowy z nasionami chia

Omlet biszkoptowy z nasionami chia

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nasiona chia
to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwią hiszpańską. Należy do tej samej rodziny co mięta i melisa.

Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej. Tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła". Wystarczy porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały. Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych w wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie.
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego. Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa.

Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu.

Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup.

Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą. Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie. Po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane-pęcznieją i w związku z tym wypełniają żołądek i długo dają uczucie sytości.

  • naturalnie wolne od glutenu.
  • pełne błonnika ( sprzyja on rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach )
  • zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin. Doskonałe źródło białka dla wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%.
  • podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3.
  • są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu
  • bogate w przeciwutleniacze
  • Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.
  • ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.



pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.htm Zapraszam zatem na wypróbowanie puszystego omletu
z tymi zdrowymi nasionkami.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html
Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
  • 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka )
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżka nasion chia
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe
  • syrop klonowy



Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wbiłam żółtko.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wlałam mleko i wymieszałam.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wsypałam nasiona chia


Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
i połączyłam je z masą na omlet.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto.

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem,
polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
Smacznego!


Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na omlety:

OMLET BISZKOPTOWY

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

OMLET PARYSKI

Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
OMLET ZE SZPARAGAMI


Zdjęcie - OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów