Omlet biszkoptowy z nasionami chia
            
 
 Nasiona chia 
 to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwią hiszpańską. Należy do tej samej rodziny co mięta i melisa.
Roślina ta rośnie naturalnie w Ameryce Południowej. Tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła". Wystarczy porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały. Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych w wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie. 
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego. Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania. 
 Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku, jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów i zup.
Dodawanie nasion chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą. Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie. Po połączeniu z wodą działają podobnie jak siemię lniane-pęcznieją i w związku z tym wypełniają żołądek i długo dają uczucie sytości. 
- naturalnie wolne od glutenu.
 - pełne błonnika ( sprzyja on rozwojowi przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach )
 - zawierają około 14% białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w porównaniu do innych roślin. Doskonałe źródło białka dla wegetarian.Wysokie spożycie białka zmniejsza apetyt, oraz częstotliwość obsesyjnego myślenia na temat jedzenia o 60 % i pragnienia nocnej przekąski o 50%.
 - podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3.
 - są skarbnicą wapnia, magnezu i fosforu
 - bogate w przeciwutleniacze
 - Badania osób z cukrzycą typu 2 wykazały że nasiona chia mogą znacząco obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć czynniki stanów zapalnych.
 - ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.
 
 
 pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.htm Zapraszam zatem na wypróbowanie puszystego omletu 
 z tymi zdrowymi nasionkami. 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html Nasiona chia są drugim, zaraz po otrębach pszennych (42 g/100 g), najcenniejszym źródłem błonnika. 
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html pokrywają prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/szalwia-hiszpanska-nasiona-chia-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_36493.html 
 
 
 
 Składniki: 
- 1 lub 2 sztuki jajek (w zależności od wielkości apetytu)
 - 1-2 łyżki mąki ( na każde jajko 1 łyżka )
 - 2-3 łyżki mleka
 - 1 łyżka nasion chia
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - masło do smażenia
 - ulubiona konfitura/ cukier puder/ owoce sezonowe
 - syrop klonowy
 
 
 Białka ubiłam na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli.
 
 
 
 Wbiłam żółtko.
 
 
 Wymieszałam, dodałam proszek do pieczenia i dosypywałam przesianą przez sitko mąkę. 
 
 
 
 Wlałam mleko i wymieszałam.
 
 
 
 Wsypałam nasiona chia
 
 
 
 
 i połączyłam je z masą na omlet.
 
 
 
 Na patelni rozpuściłam masło i wlałam ciasto.
 
 
 
 Smażyłam omlet po około 3-5 minuty z każdej strony na złoty kolor.
 
 Można go podawać z dowolnymi sezonowymi owocami, posypanego cukrem pudrem, 
 polanego syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.
 Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na omlety: 
 
 OMLET BISZKOPTOWY 
 
 
 
 
 
 
 OMLET PARYSKI 
 
 
 
 OMLET ZE SZPARAGAMI