Okoń z masłem ziołowym w warzywach

Okoń z masłem ziołowym w warzywach

Nie ma nic lepszego jak swieża ryba prosto ze stawu. W tym wypadku okoń, ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Smaczne białe, delikatne mięso tak bardzo poszukiwane przez wielu smakoszy ryb.

Dodatek masła ziołowego jest tutaj uzasadniony, ponieważ mięso okonia jest chude i przy smażeniu bardzo się wysusza, aby zapobiec  konieczne jest dodanie tłuszczu.

Połączenie warzyw takich jak ziemniaki, pomidory i brokuły swietnie pasuje i smakuje do potraw z ryb.

Zdjęcie - Okoń z masłem ziołowym w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1,20 kg ryby słodkowodnej: okoń lub innej
  • 1 łyżka świeżego tymianku, pietruszki, kolendry, koperku… /dowolnie/
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju kujawskiego
  • 600 g małych ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 1-2 brokuł
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • sok z cytryny

Zdjęcie - Okoń z masłem ziołowym w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Rybę oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Skropić 1 łyżką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  3. Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, nadmiar usunąć.
  4. Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron przez 2 minuty.
  5. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, posypać solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku lub rozmarynu.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać obficie olejem i piec w piekarniku w temp. 220 st. C przez 40 minut.
  7. Po tym czasie dodać kawałki pokrojonych pomidorów, wymieszać.
  8. Zioła drobno posiekać i wymieszać z miękkim masłem.
  9. Rybę ułożyć na warzywach, dodać kawałki masła ziołowego również w srodek ryby.
  10. Piec jeszcze przez 10-12 minut pod górną grzałką.
  11. Podawać gorącą z pieczonymi warzywami i brokułami ugotowanymi na parze.
  12. Udekorować plasterkami cytryny.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Okoń z masłem ziołowym w warzywach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów