Okoń z masłem ziołowym w warzywach
Nie ma nic lepszego jak swieża ryba prosto ze stawu. W tym wypadku okoń, ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Smaczne białe, delikatne mięso tak bardzo poszukiwane przez wielu smakoszy ryb.
Dodatek masła ziołowego jest tutaj uzasadniony, ponieważ mięso okonia jest chude i przy smażeniu bardzo się wysusza, aby zapobiec konieczne jest dodanie tłuszczu.
Połączenie warzyw takich jak ziemniaki, pomidory i brokuły swietnie pasuje i smakuje do potraw z ryb.
Składniki:
- 1,20 kg ryby słodkowodnej: okoń lub innej
- 1 łyżka świeżego tymianku, pietruszki, kolendry, koperku… /dowolnie/
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki oleju kujawskiego
- 600 g małych ziemniaków
- 2 pomidory
- 1-2 brokuł
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Rybę oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Skropić 1 łyżką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, nadmiar usunąć.
- Obsmażyć na gorącym oleju z obu stron przez 2 minuty.
- Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, posypać solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku lub rozmarynu.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać obficie olejem i piec w piekarniku w temp. 220 st. C przez 40 minut.
- Po tym czasie dodać kawałki pokrojonych pomidorów, wymieszać.
- Zioła drobno posiekać i wymieszać z miękkim masłem.
- Rybę ułożyć na warzywach, dodać kawałki masła ziołowego również w srodek ryby.
- Piec jeszcze przez 10-12 minut pod górną grzałką.
- Podawać gorącą z pieczonymi warzywami i brokułami ugotowanymi na parze.
- Udekorować plasterkami cytryny.
Smacznego ?
autor: Samantha