Ogórek w zalewie sezamowej
Banalnie łatwa do przygotowaniu, ale o zupełnie niebanalnym smaku. Świeży, chrupiący ogórek bardzo fajnie komponuje się z olejem sezamowym. To taki japoński odpowiednik naszej mizerii ;)))
Świetnie pasuje jako dodatek do azjatyckich dań. Warto spróbować.
Przepis znalazłam u atiny_bc, pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.
OGÓREK W ZALEWIE SEZAMOWEJ
1 długi ogórek,
1 łyżka oleju sezamowego,
szczypta soli,
ostra suszona papryczka do zaostrzenia smaku (dałam mieloną, ilość wg uznania),
nasiona sezamu do posypania
Ogórka umyć i wraz ze skórką pokroić w grubsze słupki. Włożyć do woreczka foliowego, dodać olej sezamowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ostrą suszoną papryczkę. Woreczek zawiązać i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Ja nie wkładałam ogórka do woreczka, tylko wszystko mieszałam w miseczce. Sezam przed posypaniem sałatki lekko podprażyłam na suchej patelni, aby był bardziej aromatyczny.
Świetnie pasuje jako dodatek do azjatyckich dań. Warto spróbować.
Przepis znalazłam u atiny_bc, pierwotnie pochodzi z blogu Karoliny.
OGÓREK W ZALEWIE SEZAMOWEJ
1 długi ogórek,
1 łyżka oleju sezamowego,
szczypta soli,
ostra suszona papryczka do zaostrzenia smaku (dałam mieloną, ilość wg uznania),
nasiona sezamu do posypania
Ogórka umyć i wraz ze skórką pokroić w grubsze słupki. Włożyć do woreczka foliowego, dodać olej sezamowy i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ostrą suszoną papryczkę. Woreczek zawiązać i włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Ja nie wkładałam ogórka do woreczka, tylko wszystko mieszałam w miseczce. Sezam przed posypaniem sałatki lekko podprażyłam na suchej patelni, aby był bardziej aromatyczny.