Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami
Zdjęcie - Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na wierzch:
  • 70 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szklanki żurawiny
  • 3 duże gruszki pokrojone w plastry
na ciasto:
  • ¼ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki miodu
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie

Włącz piekarnik i ustaw go na 180°C.


Natłuść blaszkę do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj przez około 10 min, aż cukier się skarmelizuje. Obróć blaszkę od czasu do czasu, aby karmel rumienił się równomiernie. Na karmel wyłóż żurawinę, a na nią gruszki.


Zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym dodaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki. Ciasto piecz przez 30-35 min, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 min, po czym „odwróć” na przygotowany talerz. Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.



Porada:

Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence, możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść w niej margarynę wraz z cukrem i zapiekaj w piekarniku przez 10 min.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów