Odwrócone daktylowe muffinki z gruszką i z sosem waniliowym
Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
Muffinki:
½ szklanki wypestkowanych suszonych daktyli
0,5 l gorącego mleka
125 g masła
3 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 małe gruszki
1 łyżka masła do wysmarowania foremek
Sos:
200 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
3 żółtka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
Muffinek
Posiekać daktyle, zagotować mleko i zalać nim na 15 minut daktyle, aby zmiękły. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i wymieszać. Roztopić masło i ostudzić, aby było jeszcze płynne. Dodać do suchych składników stopione masło, mleko z daktylami i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach do uzyskania kremowej masy. Posmarować foremki masłem. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, które ułożyć na dnie foremek do muffinek. Włożyć masę do 2/3 wysokości foremek. Piec ok. 20-25 minut
Sosu:
Wlać do garnka śmietankę oraz mleko i podgrzać (nie gotować). Ubić żółtka wraz z cukrem na gładką masę. Lekko przestudzone mleko ze śmietaną wlać do miski z masą jajeczną małym strumieniem, ciągle mieszając. Przelać masę do garnka i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając (nie gotować, bo zrobi się jejecznica!!!), aż płyn zgęstnieje i stanie się kremowy.
Podanie:
Wyciągnąć muffinki z foremek, ściąć wierzch na płasko, odwrócić i podawać polane sosem.
Pobierz listę składników: