Odwrócone ciasto z truskawkami i kiwi
Słodkie. I kwaśne. Pieczone do góry nogami na warstwie twardego karmelu, dzięki czemu aromat owoców nie ulatuje nie wiadomo gdzie. Miałam kiwi i truskawki do błyskawicznego zużycia, więc je zużyłam, ale można sobie dogadzać wedle upodobań i możliwości, na przykład gruszkami, ananasami, czereśniami i tak dalej.
Przygotujmy:
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
80 g klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny
ok. 1 szklankę "mleka" lub wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę karmelu: brązowy cukier trzcinowy
5 kiwi
kilkanaście dużych truskawek
Formę (ok. 32x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba tego robić, jeśli mamy formę z powłoką nieprzywierającą). Na papier wysypać niezbyt grubą warstwę cukru - taką, by po rozpuszczeniu utworzyła się zwarta warstwa karmelu. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200 stopni i włączyć. Po kilku minutach cukier się rozpuści, a gdy lekko ściemnieje, natychmiast wyjąć formę z piekarnika. Gdy karmel stwardnieje, ułożyć na nim obrane kiwi pokrojone w plastry o grubości ok. 0,5 cm oraz przekrojone na pół truskawki. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę - masa powinna być lekko płynna, więc w razie potrzeby dodać płynu. Ciasto rozprowadzić na owocach, wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 175 stopniach (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Gdy przestygnie odwrócić do góry dnem i wyjąć z formy.