Odwracane ciasto z figami dla NieAlergika
Ciasta z tego przepisu używam zazwyczaj do robienia odwracanego placka z ananasem i wiśniami, ale do fig też sie nadało. Zrobiłam z połowy porcji, na małą tortownicę, bo nie chciałam ewentualnie zmarnować dwa razy tyle składników. Powiem tak: po zrobieniu odwracanego ciasta dla alergików okazało się, że to z jajami i mlekiem jakoś szczególnie bardziej boskie nie jest. Owszem, troszkę, ale bez szału, wiec jak komu zabraknie jaj czy mleka to niech zrobi z przepisu dla alergików, różnica nie będzie wielka.
Należy przygotować:
1,5 szklanki mąki
80 g masła
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
2 jajka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru z wanilią
oraz:
200 ml demerary
100 g masła
8-10 fig
Figi umyć, obciąć im ogonki. Owoce pokroić wzdłuż na 4 grube plastry. Blachę (ok. 25x30 cm) wysypać demerarą oraz pokrojonym masłem i wstawić na chwilę do gorącego piekarnika, by się masło rozpuściło, a następnie ułożyć figi. Miękkie masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i zmiksować na puszyste ciasto. Ciasto wylać na figi, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 45 minut. Gdy lekko przestygnie położyć na blasze talerz, odwrócić ciasto i zdjąć blachę.