Ocet śliwkowo - jabłkowy ...z rozmarynem i lawendą :)

Zdjęcie - OCET ŚLIWKOWO-JABŁKOWY ...z rozmarynem i lawendą :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejny ocet w mojej spiżarni:)Mam już truskawkowy,zaraz będzie pomidorowy i jabłkowy.U mojej Ewci czeka na mnie różany,który może jak się uda przy dobrych wiatrach i szybkich skrzydłach biedronkowych dotrze do mnie we wrześniu :)
Ocet tym razem śliwkowo -jabłkowy ,tylko pamiętajcie! Owoce muszą być bardzo dobrze umyte, wręcz wyszorowane bo inaczej ocet spleśnieje..Zioła również trzeba umyć i osuszyć.

PRZEPIS:

Słoik litrowy
10 śliwek
1 średnie jabłko
1 łyżka miodu
4 igiełki rozmarynu
3 listki lawendy +kilka" kuleczek" z kwiatka lawendy
przegotowana woda

Owoce umyć,osuszyć,ze śliwek wyjąć pestki,a z jabłka obrać skórkę
Pokroić owoce na mniejsze kawałki,jak chcecie to może być nawet mała kostka
Do słoika wsypać śliwki a na wierzch jabłka , rozmaryn z lawendą i miód
Owoce powinny zajmować ok.3/4 objętości słoika
Nalewamy wody ,na zdjęciu poniżej widać ile jej jest.
Lekko mieszamy czystą i wyparzoną łyżką
Zakrywamy słoik czystą ściereczką,gazą lub papierem kuchennym i zakładamy gumkę aby muszki owocówki nie wpadły do środka
Zostawiamy tak na blacie kuchennym na okres nawet do 3 miesięcy,To jest mały słoik ,więc spodziewam się wcześniej.
Ocet przestanie pracować ,będzie to widoczne bo zginą pęcherzyki powietrza te które widać na zdjęciu
Mój ocet na zdjęciu ma 3 dni i już pracuje.Może się okazać ,że po miesiącu będzie już dobry.
Ocet ma być kwaśny .
Ocet zaczyna pracować już w 20stC to wymówki nie macie ,bo w kuchni zazwyczaj jest najcieplej nawet zimą.
Tą metodą robię każdy ocet ,jest to może długi proces,ale z pewnością zdrowszy niż sklepowy


jeżeli nie macie lawendy nie dajecie ale zachęcam ,można kupić susz lawendy która nadaje się do spożycia ,Ja kupuję lawendę na Lisim Polu ,polecam miejsce sprawdzone.
Zdjęcie - OCET ŚLIWKOWO-JABŁKOWY ...z rozmarynem i lawendą :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zajrzyjcie do mojej spiżarni ,znajdziecie tam ocet truskawkowy i pomidorowy ,który aktualnie możecie zrobić bo pomidory są teraz najlepsze :)
Pozdrawiam i miłego dnia.Katka
PS. Proszę ,jeżeli macie pytania nie cierpiące zwłoki to nie piszcie jako anonimy bo odpowiadam na pytania niespiesznie albo wcale.

Przepisy z tych kategorii

Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem
5

Chutney ze śliwek z imbirem i…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Marmolada z jabłek i mirabelek
1

Marmolada z jabłek i mirabelek

aronia aronia
Wiem co jem

Powidła śliwkowo - jabłkowe
4

Powidła śliwkowo - jabłkowe

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Pieczone powidła śliwkowe
1

Pieczone powidła śliwkowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brzoskwinie w syropie (do słoików)
2

Brzoskwinie w syropie (do słoi…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Różowa sałatka z  kapusty
2

Różowa sałatka z kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Dżem jabłkowy z cynamonem
2

Dżem jabłkowy z cynamonem

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szarlotka na zimno
2

Szarlotka na zimno

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady