Obłędnie pyszny gulasz warzywny
Ciekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone, o delikatnie ostrym, przefermentowany, cierpko-kwaśny i gorzkawy smaku, pąki kwiatów nadają daniu wyjątkowo głęboki smak.
Nazwa „kapar” pochodzi od łacińskiego słowa "Capra", która oznacza "kozę" gdyż odzwierciedla jego silny zapach. Uważa się, że kapary pochodzą z Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej, są też używane w celach leczniczych przez Arabów. Kapary rosną dziko w rejonie Morza Śródziemnego i są uprawiane w Hiszpanii, Francji, we Włoszech, Grecji, Algierii, na Cyprze oraz w Iranie. Istnieją też dzikie odmiany, popularne głównie w północnych regionach południowej Azji.Kapar jest klasyfikowany na podstawie rozmiaru – mniejszy jest lepszej jakości. Kapary zazwyczaj marynuje się solanką, octem lub olejem. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodajemy je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania.
Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min
2 ziemniaki
2 mniejsze brokuły (ok 1 kg w sumie)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka cynamonu
ok 1/2 szklanki sosu chilli
ok 1 szklanki wody
4 ziela angielskie
4 suszone figi
350 g kaparów
1/4 kiszonej cytryny (opcjonalnie) jak przygotować cytryny (klik)
sól, pieprz
świeże mięta i kolendra
ok 2-3 łyżek oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę, brokuła dzielimy na różyczki, myjemy
2. Na oliwie z oliwek szklimy cebule posiekaną w pióra, następnie dodajemy rozgnieciony, z odrobiną soli czosnek, uważamy żeby cebula i czosnek się nie przypaliły, dodajemy pokrojone ziemniaki
3. Na suchej patelni prażymy nasiona kolendry, kuminu oraz ziela angielskiego, kiedy zaczną pachnieć zsypujemy je do moździerza i ucieramy z cynamonem i kurkumą, dodajemy przyprawy do ziemniaków
4. Chilli pozbywamy pestek i drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków z cebulą
5. Zalewamy ziemniaki wodą i pomidorami z puszki, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, następnie dokładamy różyczki brokuła, gotujemy jeszcze ok 10-15 min, doprawiamy całość solą, pieprzem, sosem chilli i miodem, dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki oraz posiekane figi, na sam koniec dodajemy kapary oraz drobno posiekaną ćwiartkę kiszonej cytryny, jeśli jej używamy
6. Podajemy ze świeżą miętą i kolendrą