Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty ryż.

Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.

Dzisiaj zaszalałam ... i na obiad przygotowałam przepyszne kulki z sosem i ryż po koreańsku - kleisty, ale pyszny! Według mnie, jest o wiele lepszy od sypkiego, który zazwyczaj przyrządzam. Nawet dzieciom smakuje. Moje i na zimno go zajadało:) Do tego podałam delikatną sałatkę japońską, ale o niej jutro...

Zdjęcie - Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koreańskie kulki mięsne

(wg przepisu z bloga Majanki)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • zielona cebulka, drobno posiekana (dałam cebulę cukrową i cienki szczypior)
  • łyżka podprażonych ziaren sezamu

oraz dodatkowo:

  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko dobrze roztrzepane
  • olej do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • ok. 2 łyżeczki miodu
  • łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • ostry sos do smaku (dałam słodki chili)

 

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Wymieszać mięso z resztą składników. Formować niewielkie kulki (czubata łyzeczka masy na 1 kulkę). Obtaczać w mące, jajku i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Podawać z sosem.

Ryż po koreańsku

(wg przepisu z bloga Iv)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklaki ryżu
  • 3 szklanki wody (osolonej lub nie*)

 

Krok 1. Płukanie ryżu.

Ryż przełóż do miski i zalej zimną wodą. Włóż do środka rękę i delikatnie płucz ryż, wykonując koliste ruchy w misce. Wylej wodę, wlej świeżą i powtarzaj tę czynność do momentu, aż woda z płukania ryżu będzie zupełnie przejrzysta (ok. 4 - 5 razy). Wielu Koreańczyków nie płuka ryżu zbyt wiele razy, ponieważ sądzą, że woda wypłukuje wartości odżywcze. Ale dokładnie umyty ryż jest smaczniejszy i lśniący

Krok 2. Odmierzanie.

Wypłukany ryż przełóż do garnka i wlej odpowiednią ilość wody. Odstaw na 30 minut. Ryż nieco wchłonie w tym czasie wodę, ale w żadnym momencie nie dolewaj później wody.

Krok 3. Gotowanie.

Taktyka 5-5-5-5. Gotuj ryż pod przykryciem, najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, następnie przez 5 minut na średnim ogniu i przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia i pod przykryciem zostaw ryż na kolejne 5 minut.

Następnie odkryj garnek i przemieszaj delikatnie ryż.

* prawdziwy Koreańczyk gotuje ryż w wodzie bez soli

Zdjęcie - Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty  ryż.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów