Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty ryż.
Dzisiaj zaszalałam ... i na obiad przygotowałam przepyszne kulki z sosem i ryż po koreańsku - kleisty, ale pyszny! Według mnie, jest o wiele lepszy od sypkiego, który zazwyczaj przyrządzam. Nawet dzieciom smakuje. Moje i na zimno go zajadało:) Do tego podałam delikatną sałatkę japońską, ale o niej jutro...
Koreańskie kulki mięsne
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- ząbek czosnku, drobno posiekany
- zielona cebulka, drobno posiekana (dałam cebulę cukrową i cienki szczypior)
- łyżka podprażonych ziaren sezamu
oraz dodatkowo:
- ok. 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko dobrze roztrzepane
- olej do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-4 łyżki octu winnego lub ryżowego
- ok. 2 łyżeczki miodu
- łyżka uprażonych ziaren sezamu
- ostry sos do smaku (dałam słodki chili)
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Wymieszać mięso z resztą składników. Formować niewielkie kulki (czubata łyzeczka masy na 1 kulkę). Obtaczać w mące, jajku i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Podawać z sosem.
Ryż po koreańsku
Składniki:
- 2 i 1/2 szklaki ryżu
- 3 szklanki wody (osolonej lub nie*)
Krok 1. Płukanie ryżu.
Ryż przełóż do miski i zalej zimną wodą. Włóż do środka rękę i delikatnie płucz ryż, wykonując koliste ruchy w misce. Wylej wodę, wlej świeżą i powtarzaj tę czynność do momentu, aż woda z płukania ryżu będzie zupełnie przejrzysta (ok. 4 - 5 razy). Wielu Koreańczyków nie płuka ryżu zbyt wiele razy, ponieważ sądzą, że woda wypłukuje wartości odżywcze. Ale dokładnie umyty ryż jest smaczniejszy i lśniący
Krok 2. Odmierzanie.
Wypłukany ryż przełóż do garnka i wlej odpowiednią ilość wody. Odstaw na 30 minut. Ryż nieco wchłonie w tym czasie wodę, ale w żadnym momencie nie dolewaj później wody.
Krok 3. Gotowanie.
Taktyka 5-5-5-5. Gotuj ryż pod przykryciem, najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, następnie przez 5 minut na średnim ogniu i przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia i pod przykryciem zostaw ryż na kolejne 5 minut.
Następnie odkryj garnek i przemieszaj delikatnie ryż.
* prawdziwy Koreańczyk gotuje ryż w wodzie bez soli
Smacznego!