Norweskie bułeczki cynamonowe

Norweskie bułeczki cynamonowe


Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszczała. O ile zeszły tydzień obfitował w wakacyjną pogodę, o tyle ten przywitał nas burzami i dość niskimi temperaturami jak na maj. Na szczęście sobota od rana jest bardzo słoneczna, po opadach zostało już tylko nieprzyjemne wspomnienie. Weekend to właściwie jedyny czas kiedy mogę upiec coś swojego. Na słodki początek weekendu przygotowałam zawijane bułeczki cynamonowe.
Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ źródło przepisu klik, składniki na 10 bułeczek/
ciasto: - 300 g mąki pszennej - 50 g drobnego cukru białego - 200 ml ciepłego mleka - 50 g masła (roztopionego i ostudzonego) - 10 g świeżych drożdży - 1 jajko - szczypta soli
nadzienie: - 75 g masła (roztopionego i ostudzonego) -75 g brązowego cukru - 1 łyżeczka cynamonu
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste (moje się nieco kleiło, dodałam więc kilka łyżek mąki). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy, czyli 33 x 24 cm (uprzednio wyłożonej papierem). To będzie spód naszych bułeczek. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm. W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu. Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 10 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyrośnięte bułeczki piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor - przykryć od góry folia aluminiową. Podawać ciepłe. Smacznego!:)
Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Norweskie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udanego dnia!


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów