Norweski chlebek Knekkebrød

Norweski chlebek Knekkebrød

Zdjęcie - Norweski chlebek Knekkebrød - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze się cieszę, gdy dostaję od Amber (Kuchennymi drzwiami) zaproszenie do wspólnego pieczenia z innymi blogerkami. Brałam już udział w kilku edycjach wirtualnej piekarni i za każdym razem sprawia mi to wiele radości. Propozycja czerwcowego wypieku w postaci norweskiego chlebka typu „fit” zachęciła mnie jeszcze bardziej.

Piekłam już kiedyś chrupki chlebek z suszonymi pomidorami, w wersji z pesto i ziarnami oraz na zakwasie z dodatkiem czosnku. Chciałam koniecznie spróbować jego kolejnej odsłony, tym razem z dużą ilością ziaren.

Od kilku dni jestem w ciągłym biegu i nie miałam pewności czy uda mi się wyrobić z przygotowaniem wypieku do umówionej godziny publikacji wpisu. Na szczęście zdążyłam, chociaż na ostatni moment i mogę Wam zaprezentować chleb pełen ziaren, bez zakwasu i bez drożdży. Dokonałam drobnej modyfikacji w przepisie, bo sezam zamieniłam makiem, a i ciasto wykonałam z połowy porcji. Reszta bez zmian, a oto norweski chlebek Knekkebrød :)

Ps. A oto efekt wspólnego pieczenia i lista wypieków pozostałych blogerów:

Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne

Norweski chlebek Knekkebrød Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 55 min.

Porcje: 12

Składniki
  • 150 ml otrębów pszennych lub owsianych
  • 100 ml płatków owsianych
  • 100 ml pestek dyni
  • 100 ml mąki żytniej razowej
  • 100 ml ziaren słonecznika
  • 50 ml siemienia lnianego
  • 50 ml niebieskiego maku
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml wody

Instrukcja
  1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
  2. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 160 stopni. Blachę wykładamy pergaminem i rozsmarowujemy na niej gładko cienkie ciasto (u mnie wyszły wymiary 29×29 cm).
  3. Chlebek podpiekamy przez 10 minut. Następnie wyciągamy blachę, kroimy ciasto na mniejsze prostokąty (u mnie 12) i wkładamy ponownie do pieca. Pieczemy przez jeszcze 30 minut.
  4. Upieczone chlebki odklejamy od pergaminu i kładziemy na kuchennej kratce. Gdy ostygną i stwardnieją, przekładamy je do blaszanej puszki.

3.1.09

Kategorie przepisów