Noodels z pikantno- kwaśną wieprzowiną i warzywami
Pewnego dnia siedzę sobie w pracy i zamiast robić swoje zastanawiam się co by tu zrobić pysznego na obiad. Czasem jest tak, że nie mam absolutnie żadnego pomysłu. Wtedy stosuję pewien trick. Polega on na tym, że wymyślam ogólny zarys potrawy i rzucam hasła w myślach np. zupa, kotletowe, mięso z piekarnika, albo azjatyckie- tak jak dziś. Potem brnę dalej wybierając główny rodzaj mięsa, ryby lub podejmuję decyzję o daniu wegetariańskim. Następnie myślę o bazie (makaron, ryż, ziemniaki, itp.), a na końcu szukam dodatków.
Dziś zapraszam na danie z kręgów azjatyckich z wieprzowym schabem, z makaronem noodels i bogactwem warzywnych dodatków.
Przepis autorski ;)
Składniki (4 porcje):
- 400 g schabu wieprzowego
- 300 g makaronu noodels
- 1 mała czerwona papryka
- 1 żółta czerwona papryka
- 1 spora marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 średni por (część biała i jasnozielona)
- 2,5 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 limonka
- 2 małe papryczki piri- piri
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do podania: sos sweet chilli
I co dalej?:
W blenderze przygotuj marynatę. Zmieszaj ze sobą sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, papryczki piri- piri, sok oraz startą skórkę z limonki. Schab pokrój w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Mięso zalej otrzymaną marynatą i trzymaj w niej minimum godzinkę. Przygotuj makaron
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej przez pół minuty czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany imbir. Po tym czasie dodaj mięso wraz z marynatą. Podsmażaj wszystko razem przez 3 minuty ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż na miseczkę. Teraz na patelnię wrzuć papryki pokrojone w cienkie słupki oraz pora pokrojonego w plasterki. Podsmażaj 2 minuty i po tym czasie dodaj marchew i pietruszkę pokrojone w drobne zapałki lub starte na tarce. Podsmażaj kolejne 2 minuty i dodaj mięso wraz z pozostałą zawartością z pierwszego smażenia. Podsmażaj wszystko ok 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj makaron i dokładnie wszystko rozmieszaj. Ja nie dodawałam do potrawy żadnych przypraw. Była wystarczająco słona i pikantna.
Przed podaniem polej niewielką ilością sosu sweet chilli.