Nocny chleb z makiem na zakwasie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć maku. Jeśli nie planujecie przygotowywać kutii i piec makowca to może zachęcę Was do upieczenie chleba z makiem?
Tym razem wykorzystałam metodę przygotowywania „nocnego chleba” w wersji na zakwasie. Wystarczy, że wieczorem przygotujecie w ciągu kilku minut ciasto, przełożycie je do formy, przykryjecie i wstawicie na noc do lodówki. Rano wystarczy doprowadzić ciasto do temperatury pokojowej i wstawić do rozgrzanego piekarnika. To świetna metoda dla zabieganych i na pewno świetnie się sprawdzi w święta, kiedy może już zabraknąć czasu na chrupiące wypieki wymagające dużo pracy.
Mak znalazł się w cieście pszenno-razowym na zakwasie żytnim oraz obsypałam nim boki formy, przez co wyszła mu rumiana skórka z makiem. Można dodatkowo posmarować wierzch ciasta olejem lub jajkiem i posypać ziarenkami.
Nocny chleb z makiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 50 g maku
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml letniej wody
- Aktywny zakwas łączymy z mąkami, makiem, oliwą, solą i letnią wodą. Po 5 minutach wyrabiania przekładamy elastyczne ciasto do keksówki (11×24 cm) posmarowanej oliwą i obsypanej makiem.
- Wyrównujemy wierzch ciasta mokra dłonią lub łyżką. formę przykrywamy folią lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (8-10h).
- Następnego dnia wyjmujemy formę z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy 15 minut w 220 stopniach, następnie 20 w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.