Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami
Chleb zupełnie jak człowiek- ma swój rytm. Kiedy my smacznie śpimy, on nie próżnuje. Pracuje nad swoją wielkością, powoli wyrastając na niewielkiej ilości drożdży, którymi nakarmiliśmy go przed snem. To lubię w bochenkach najbardziej. I tę niespodziankę, z którą budzimy się lecąc do kuchni i sprawdzając, czy wszystko wyszło jak należy.
Nie ukrywam, że każdego dnia mam naprawdę spory problem, żeby wstać wcześnie rano. Nie znoszę konieczności podniesienia się z ciepłego łóżka i brutalnego rozpoczęcia dnia. Nieco inaczej jest właśnie wtedy, gdy w perspektywie mam sprawdzenie, co tam u mojego bochenka. Budzi mnie lekka ekscytacja, z przyjemnością wstaję, sprawdzam i nastawiam piekarnik, aby jeszcze przed wyjściem dom wypełnił piękny, chlebowy zapach.
A najlepsze jest w tym to, że nie wymaga to praktycznie żadnych nakładów pracy. Chleb wszystko robi za nas, a nam pozostaje czekać, a później spożywać go z wielką radością, że niespecjalnie się natrudziliśmy. Efekty zwykle również zachwycają.
Jeśli nie robiliście jeszcze takiego chleba, spróbujcie koniecznie. Bo aż szkoda nie spróbować!
Nocny chleb pełnoziarnisty z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 8 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 275 ml ciepłej wody
- Zagnieć ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą masę.
- Uformuj z masy kulę.
- Wyłóż miskę papierem do pieczenia, włóż do niej ciasto, przykryj miskę folią aluminiową i zostaw na noc (na ok. 6-8 godzin) w ciepłym miejscu.
- Rano rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przełóż delikatnie ciasto na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje.
- Wystudź go przed jedzeniem.
- Chleb posmaruj Smakowitą z masłem.