Nocny chleb orkiszowy z rodzynkami
Zanim wyjdę na sylwestrową zabawę zostawię was z ostatnim wypiekiem 2014 roku. Tym razem główną rolę będą grać rodzynki. Nigdy nie rozumiałam dlaczego są znienawidzone przez tak wiele osób. Notorycznie spotykam ludzi, którzy wydłubują je z sernika i innych wypieków. Mam nadzieję, że wy do nich nie należycie i nie będziecie dłubać w takim pysznym chlebie.
Chleb zostawiamy na noc, aby sam wyrósł, bez naszej ingerencji. Potrzebuje na to ok. 6-8 godzin. W tym czasie albo można się wyspać, albo iść do pracy, w zależności od tego w jakiej porze dnia zdecydujemy się go przygotować.
Przepis znajdziecie poniżej, a ja tymczasem wraz z Tosią życzymy wam udanej zabawy sylwestrowej i przede wszystkim szczęśliwego Nowego Roku.
Nocny chleb orkiszowy z rodzynkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 6 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- pół łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 100 g rodzynek
- 450 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć tworząc jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie.
- Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut, następnie wyjmij z foremki i papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.