Nocne bułeczki

Nocne bułeczki
Zdjęcie - Nocne bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki od Abbry, ale właściwie nie wiadomo, kto był pierwszy - tyle blogowiczek je piekło..

Składniki ( na 12 bułeczek ) :

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 [ szklanka = 250 ml ]
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju

do posmarowania i posypania :

  • 1 jajko + trochę mleka
  • siemię , sezam , mak


Wieczorem :

Obie mąki przesiać do miski . W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem [ można je lekko rozgnieść ] . Poczekać , aż się rozpuszczą . Do mąki dodać sól , mleko , wodę , olej i rozpuszczone drożdże . Wymieszać łyżką aż do połączenia się składników . Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i zagniatać przez około 5 minut [ jeżeli klei się do rąk , podsypać mąką ] . Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut . Po odpoczynku wyrobić jeszcze przez około 3 minuty . Wyrobione ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc [ miska powinna być dość duża , bo ciasto sporo urośnie] .

Zdjęcie - Nocne bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rano :

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 części . Uformować bułeczki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blasze . Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut . Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypać sezamem , makiem lub siemieniem .

Piec w temperaturze 220°C przez około 20-25 minut . Studzić na kratce .

Aby uzyskać takie bułeczki-"obwarzanki" , należy z każdego kawałka ciasta zrobić dość długi wałek. Zawiązać go tworząc pętelkę . Potem jedną , krótszą końcówkę przełożyć z dołu do góry i wetknąć w środek . Dłuższą końcówkę - z dołu na górę i do środka , a potem znów z dołu do góry . Niestety w tej fazie nie robiłam zdjęć , ale i Atina , i Evenka zamieściły wspaniałe instruktaże zdjęciowe - polecam ! :)

Zdjęcie - Nocne bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A jeżeli chodzi o moje uwagi, to właściwe ich nie mam. ;) Może jedynie, że do posypywania używam maku, siemienia i słonecznika, którego Ł. uwielbia. Robiłam je już 3. raz i za każdym razem wychodzą super. :) Aha - tym razem robiłam 2 porcje ciasta i jedna wyszła lekko kleista, więc nie udało mi się zasupłać bułeczek wszystkich - ze wszystkich 24 6 zrobiłam na okrągło, z nacięciem na krzyż - i akurat te się załapały na sesję. :)


Kategorie przepisów