Nieortodoksyjne fondue

Zdjęcie - Nieortodoksyjne fondue. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rzutem na taśmę biorę udział na danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Przez długi czas szperałam i rozmyślałam co przygotować. Mimo, że pomysłów było wiele od rosti po super torty, stanęło na być może najbardziej banalnym, mianowicie na fondue. Danie to lubię i kojarzy mi się z beztroskim czasem studiów i podchodzenia do przepisów z przymrużeniem oka, a przede wszystkim przez pryzmat zawartości portfela. Stąd moje fondue nie zawierało serów szwajcarskich, a takie na jakie w danym momencie było nas stać lub akurat znajdowały się w lodówce. Wino dodawałam zawsze ale już kirsz albo jego odpowiednik prawie nigdy. Samo posiadanie fajnego naczynia to już było coś - dostałam go od mojej Cioci Eli i służy mi do dzisiaj choć już znacznie rzadziej. Moje dzisiejsze danie bardziej przypomina oryginał szwajcarski choć podeszłam do sprawy na luzie. Sos powstał z sera gruyere i ... maasdamera, a kirsz został zastąpiony wiśniówką własnej produkcji. Wyszło pysznie, a founde zostało podane w stylizacji przypominającej mi czas zupełnego luzu i zabawy.


Zdjęcie - Nieortodoksyjne fondue. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

40 dag sera gruyere,
20 dag sera maasdamer,
około szklanki białego, wytrawnego wina,
mały kieliszek wiśniówki,
2 ząbki czosnku,
pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.

Przygotowanie:


Garnek nacieramy od środka ząbkami czosnku, umieszczamy w nim wino, pokruszone sery i stawiamy na ogniu. W wiśniówce rozprowadzamy mąkę, dodajemy do garnka. Przyprawiamy. Podajemy z kawałkami dobrego pieczywa. U mnie jeszcze cebulka perłowa towarzysząca Szwajcarom w wielu posiłkach. Smacznego.

Zdjęcie - Nieortodoksyjne fondue. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nieortodoksyjne fondue. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Nieortodoksyjne fondue. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Francuskie tosty z grana padano

Francuskie tosty z grana padan…

figmara figmara
figowe smaki

Bundz z ziołami w oleju
1

Bundz z ziołami w oleju

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty zapiekane z mozzarellą
5

Tosty zapiekane z mozzarellą

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Panierowany camembert
2

Panierowany camembert

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Ser koryciński na ciepło z jarzębiną
1

Ser koryciński na ciepło z jar…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Serowa pasta do pieczywa z suszonymi pomidorami i oliwkami
10

Serowa pasta do pieczywa z sus…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa