Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen

Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niemiecki placek cebulowy to tradycyjny drożdżowy wypiek południowych i południowo-wschodnich Niemiec z pysznym cebulowym nadzieniem. Znam smak tego ciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę.
Jeśli obawiasz się cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie slodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem tej w surowej wersji.
Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam.
Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegeteriańską wersją. Proste składniki i obłędny smak. Ciasto jest bardzo chrupiące, a nadzienie przepyszne. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto drożdżowe:
Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami250 g mąki orkiszowej (jasna 700+pełnoziarnista)
50 g masła25g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka miodu/cukru
150 ml mleka

Składniki na nadzienie cebulowe:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
kminek
75 g wędzonego boczku

Przygotowane:

  • mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na maogniu okło 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby się kleiło delikatnie podsypać mąką. Niewielką część ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozawłkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy
  • jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła
  • piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia
  • podawć na ciepło
źródło: stąd SMACZNEGO !
Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto malinowy król

Ciasto malinowy król

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka szopska

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Panierowany kabaczek w ziołach prowansalskich z dipem jogurtowym

Panierowany kabaczek w ziołach…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron w kremowym sosie z cukinią i kurczakiem

Makaron w kremowym sosie z cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku