Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen

Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niemiecki placek cebulowy to tradycyjny drożdżowy wypiek południowych i południowo-wschodnich Niemiec z pysznym cebulowym nadzieniem. Znam smak tego ciasta, bo niejednokrotnie raczyłam się nim na ulicznych jarmarkach i zawsze się nim zachwycałam. Jednak ten domowy placek bije wszystkie inne na głowę.
Jeśli obawiasz się cebuli, to zupełnie bez powodu. Powoli duszona cebula jest aromatyczna, delikatnie slodka i nie ma nic wspólnego z ostrym smakiem tej w surowej wersji.
Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam.
Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegeteriańską wersją. Proste składniki i obłędny smak. Ciasto jest bardzo chrupiące, a nadzienie przepyszne. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto drożdżowe:
Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami250 g mąki orkiszowej (jasna 700+pełnoziarnista)
50 g masła25g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka miodu/cukru
150 ml mleka

Składniki na nadzienie cebulowe:
500 g cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
2 jajka
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
kminek
75 g wędzonego boczku

Przygotowane:

  • mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na maogniu okło 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby się kleiło delikatnie podsypać mąką. Niewielką część ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozawłkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy
  • jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła
  • piec w 200' C 35-40 minut do zrumienienia
  • podawć na ciepło
źródło: stąd SMACZNEGO !
Zdjęcie - Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe
2

Zielone szpecle (spätzle) jarm…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Stuten - niemiecki chlebek z rodzynkami
1

Stuten - niemiecki chlebek z r…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasteczka Husarenkrapfen

Ciasteczka Husarenkrapfen

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rote Grütze
1

Rote Grütze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Obazda - bawarska pasta serowa
3

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bawarskie ciasto serowe z  jabłkami

Bawarskie ciasto serowe z jab…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki
1

Schwarzwälder Kirschtorte - To…

food² food²
Food Square

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
2

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lebkuchen

Lebkuchen

Kasia Kasia
Pełny talerz

Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik
2

Russischer Zupfenkuchen - łaci…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit