Niedzielne ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką.
Przepis na pyszne i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką, to idealna propozycja na niedzielne śniadanie lub popołudniową herbatę. Można je podawać jako samodzielne danie lub uzupełnione ulubionym dżemem, miodem czy owocami.
Ciasto drożdżowe z kruszonką to pyszne i aromatyczne ciasto, które charakteryzuje się bardzo delikatnym i puszystym wnętrzem. Ciasto składa się z kilku prostych składników. Bazą ciasta są drożdże, mąka, mleko, cukier, masło i jajka. Dodatek kruszonki na wierzchu sprawia, że ciasto nabiera chrupkości i wyjątkowego smaku.
Ciasto drożdżowe z kruszonką.Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką to pyszna propozycja dla fanów ciast drożdżowych z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Ten prosty i łatwy w przygotowaniu przysmak może być idealny na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Gotowy placek można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi owocami. Smakuje świetnie na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- 125g margaryny do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka starta z cytryny wyszorowanej i sparzonej
- 50 rodzynek (opcjonalnie)
- 150g mąki pszennej
- 100g margaryny do pieczenia
- 100g cukru pudru
- szczypta soli
Do ciasta drożdżowego można dodać ulubione owoce, takie jak jagody, borówki, rabarbar, śliwki. Przed dodaniem do ciasta, owoce wcześniej należy obtoczyć w mące pszennej.
Przygotowanie:
Krok 1.
- Rozbić jajka, oddzielając białka najpierw na spodek, by uniknąć dodania jajka nieświeżego, po czym włożyć je do słoiczka - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Margarynę stopić i utrzymywać w cieple.
- Rodzynki, jeżeli używamy, sparzyć na sitku i starannie osączyć.
- Drożdże rozprowadzić 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodając 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę cukru. Następnie dodać je do całej ilości mąki razem z żółtkami, szczyptą soli i taką ilością ciepłego mleka, by ciasto było pulchne i dało się łatwo wyrabiać. Wyrabiać je ręką, a gdy nie lepi się już do dłoni, wlać ciepły tłuszcz i wyrabiać jeszcze chwilę, dodając ekstrakt waniliowy, skórkę startą z cytryny i ewentualnie rodzynki.
- Ciasto drożdżowe przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je do 2 wąskich, wysmarowanych tłuszczem blaszek. Ciasto powinno sięgać do 1/2 wysokości blaszki. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Przygotować kruszonkę: mąkę posiekać z margaryną, cukrem pudrem i odrobiną soli, zagnieść, nie wyrabiać zbyt długo.
- Na wyrośnięte w blaszkach ciasto, posmarowane białkiem, sypać kawałeczki kruchego ciasta, rwąc je w rękach i pokrywając nimi mniej więcej równomiernie całą powierzchnię.
- Blaszki z ciastem drożdżowym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić cienkim patyczkiem: jeśli po wyjęciu z ciasta jest on suchy, placek jest gotowy. Wyjąć go po przestygnięciu.
Ciasto drożdżowe z kruszonką.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką to klasyczne ciasto, które zawsze cieszy się dużą popularnością. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest chrupiąca kruszonka na wierzchu, która stanowi idealny kontrast do miękkiego i puszystego wnętrza. Ten przysmak jest idealny na rodzinne przyjęcia, urodziny czy weekendowe spotkania z przyjaciółmi.
Oto kilka innych przepisów na domowe wypieki, które mogą Ci się spodobać:
- Ciasto jogurtowe z gruszkami
- Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami
- Muffinki cynamonowe
- Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami
- MUFFINKI przepis podstawowy
Mam nadzieję, że przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Ciasto drożdżowe z kruszonką.