Niebiańsko pyszne poranne bułeczki
Te bułeczki naprawdę mnie zachwyciły! Nie tylko smakiem, ale też techniką przygotowania. Zagnieść ciasto wieczorem, rano cieszyć się smakiem chrupiącego pieczywa- rewelacja!
Dawno nie jadłam takich dobrych bułek, słowo harcerki!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Niebiańsko pyszne poranne bułeczki Składniki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 1 łyżka
- drożdże świeże - 40 g
- woda - 1/2 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- olej - 1/3 szklanki
- jajko - do posmarowania wierzchu
Wieczorem:
Mąki przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem w filiżance- poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki dodać łyżeczkę soli, dolać mleko i wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na blat posypany mąką i wygnieść ciasto około 5 minut . Odstawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrabiać jeszcze ok. 3 minut. Kulkę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski, wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 -16 części. Uformować bułeczki w dowolnym kształcie. Ułożyć na blaszce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 oC. Bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka (wierzch można posypać makiem, sezamem, czarnuszką...). Piec 20 -25 minut.