Naturalny kisiel jabłkowo-żurawinowy z cynamonem
Tym razem proponuję w 100% naturalny deser pachnący owocami. Doskonały zarówno na zimno, jak i na ciepło. Oto domowy kisiel.
Naturalny kisiel jabłkowo-żurawinowy z cynamonem
Składniki
- jabłka - 1 kg
- żurawiny - 200 g
- cukier - 1 łyżka (lub do smaku w zależności od kwaskowatości jabłek)
- cynamon - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- zimna woda - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Jabłka i żurawiny obierz, oczyść. Używając sokowirówki wyciśnij z owoców sok.
Sok wlej do rondelka, dopraw cukrem i cynamonem.
W kubeczku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą na gładką masę. Dodaj ją do gotującego się soku i energetycznie wymieszaj trzepaczką, aby nie było żadnych grudek.
Gotowy kisiel przełóż do salaterek. Możesz go podawać na ciepło lub schłodzony. Wierzch oprósz dla dekoracji odrobiną cynamonu.