Namoura - kokosowe ciasto libańskie

Namoura - kokosowe ciasto libańskie

Jak wiecie w swojej kuchni uwielbiam inspirować się kuchniami świata i moimi podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi, które dopiero na liście marzeń.

Na blogu pełno jest przepisów z kuchni świata – TUTAJ!

Zdjęcie - NAMOURA - KOKOSOWA CIASTO LIBAŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na mojej liście marzeń jest również Liban.

To właśnie w tym roku miałam wyruszyć do Libanu, dokładnie do Bejrutu, by spacerując wąskimi, urokliwymi uliczkami miasta delektować się tamtejszą kuchnią.

Zdjęcie - NAMOURA - KOKOSOWA CIASTO LIBAŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem czy wiecie, ale kuchnia libańska jest fantastyczna!

To jedna z bardziej aromatycznych kuchni świata.

Ta bliskowschodnia kuchnia bazuje przede wszystkim na ziołach, jagnięcinie i aromatycznych sosach.

Tego typu ciasta jak Namoura, z semoliny są ciężkie, wilgotne i kleiste, bo oblane obficie syropem.

Zmieniłam jednak trochę oryginalny przepis i dodałam do niego niewielką ilość swoich ukochanych wiórków kokosowych i tym razem ( w przeciwieństwie do basbousy ) nie zatapiałam w słodkim syropie.

Gorąco polecam tą wersję!

Nie jest przesadnie słodka i śmiało można sięgnąć po kolejny kawałek!

Zdjęcie - NAMOURA - KOKOSOWA CIASTO LIBAŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* semolina – 500 g

* cukier drobny – 0,5 szkl

* masło min.82% – 250 g

* tahina – 2 łyżki

*jogurt naturalny – 1,5 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kokos – 4 łyżki

* mleko – 1,5 szkl

* kurkuma – 1 szczypta

UWAGA!

Semolinę można zastąpić kaszą manną.

Szklanka = 250 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W misce mieszamy semolinę z cukrem , proszkiem do pieczenia, kokosem i odrobiną kurkumy.

W drugiej mieszamy rozpuszczone masło, tahinę, jogurt oraz mleko.

Składniki mokre wlewamy do suchych cały czas mieszając,

Masa będzie gęsta ( powinna mieć konsystencję gęstego budyniu ).

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 45-55 minut w !80C ( do zarumienienia ).

Studzimy i zajadamy.

Smacznego!

Zdjęcie - NAMOURA - KOKOSOWA CIASTO LIBAŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów