Naleśniki z sosem bolońskim i mozzarellą
Pokazany rano sos boloński może oczywiście wystąpić z makaronem - jest to chyba jego najbardziej znane towarzystwo ale ja wykorzystałam go do naleśników. Jeśli ktoś lubi naleśniki na słono to taki zestaw napewno mu posmakuje. A ja jeszcze mam zamiar zrobić zapiekankę.
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- cukier
- sól
- 5 łyżek natki pietruszki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- ząbek czosnku
- 10 dag pieczarek
- 35 dag sosu bolońskiego
- 15 dag mozzarelli
- 1/2 szklaki śmietany
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
Jajka wbić do miski, wymieszać z mlekiem, poslić, dodać szczyptę cukru i 2 łyżki natki pietruszki. Mieszajac, stopniowo dodawać mąkę. W razie potrzeby dodać wody. Odstawić na 30 minut. Smażyć naleśniki.
Czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju, dodać obrane i posiekane pieczarki, dusić. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do podgrzanego sosu bolońskiego dodać pieczarki, śmietanę, resztę natki pietruszki, wymieszać. Naleśniki posypać mozzarellą (3 łyżki odłożyć), nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć na głębokiej patelni, polać przecierem pomidorowym i posypać resztą mozzarelli. Przykryć i chwilę podsmażyć.
Smacznego:)