Naleśniki z sosem bolońskim i mozzarellą

Naleśniki z sosem bolońskim i  mozzarellą

Pokazany rano sos boloński może oczywiście  wystąpić z  makaronem - jest to chyba jego najbardziej znane towarzystwo ale ja wykorzystałam go do naleśników. Jeśli ktoś lubi naleśniki na słono to taki zestaw napewno mu posmakuje. A ja jeszcze mam zamiar zrobić zapiekankę.

Zdjęcie - Naleśniki z sosem bolońskim i  mozzarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • cukier
  • sól
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • 10 dag pieczarek
  • 35 dag sosu bolońskiego
  • 15 dag mozzarelli
  • 1/2 szklaki śmietany
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

Jajka wbić do miski, wymieszać  z mlekiem, poslić, dodać szczyptę cukru i 2 łyżki natki pietruszki. Mieszajac, stopniowo dodawać mąkę. W razie potrzeby dodać wody. Odstawić na 30 minut. Smażyć naleśniki.

Czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju, dodać obrane i posiekane pieczarki, dusić. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do podgrzanego sosu bolońskiego dodać pieczarki, śmietanę, resztę natki pietruszki, wymieszać. Naleśniki posypać mozzarellą (3 łyżki odłożyć), nałożyć farsz i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć na głębokiej patelni, polać przecierem pomidorowym i posypać resztą mozzarelli. Przykryć i chwilę podsmażyć.

Smacznego:)

Kategorie przepisów