Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym
Dziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym
(8 naleśników)
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru
Składniki na nadzienie:
- 1 1/2 szklanki ricotty
- 1 1/2 szklanki serka twarogowego
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ½ łyżeczki soli
- skórka starta z 1 cytryny
Składniki na sos:
- 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry
- 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki
- ¼ soku pomarańczowego
- ⅓ szklanki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
- W celu przygotowania naleśników w misce miksera lub blendera zmiksuj mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy, po czym włóż do lodówki na 15 minut.
- W misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki.
- W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj te czynności aż do wykończenia ciasta.
- Ułóż naleśniki podsmażoną stroną do góry i na środek każdego wyłóż po 3-4 łyżki nadzienia. Zawiń 2 boki naleśnika na nadzienie i następnie 2 krótsze w celu utworzenia „krokieta” i ułóż każdy zawiniętymi brzegami do dołu w większym naczyniu do zapiekania. Przełóż je do lodówki na na kilkanaście minut, a w międzyczasie przygotuj sos.
- Włóż rabarbar, sok pomarańczowy i cukier do średniego rondelka, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy rabarbar zmięknie, dodaj truskawki i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszaj ocet balsamiczny, gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż naleśniki i zapiekaj przez 15 minut.
- Wyłóż naleśniki na talerze, polej obficie sosem i podawaj.
Smacznego!
English version
Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce
(8 blintzes)
Ingredients for the crepes:
- 1 cup milk
- 3 eggs
- 1 tsp vanilla extract
- 2 tbsp butter, melted
- 1 cup flour
- 1 tbsp sugar
Ingredients for the filling:
- 1 1/2 cup ricotta
- 1 1/2 cup cream cheese
- 2 egg yolks
- 1/2 cup sugar
- 1 tsp vanilla extract
- ½ tsp salt
- zest of 1 lemon
Ingredients for the sauce:
- 3 rhubarb stalks, washed and cut into 1 cm slices
- 500 g fresh strawberries, hulled and halved
- ¼ orange juice
- ⅓ cup sugar
- 1 tbsp balsamic vinegar
Preparation:
- For the crepes mix the milk, eggs, vanilla and melted butter in a blender. Add flour and sugar and mix mixture is completely blended. Refrigerate mixture for 15 minutes.
- Combine the filling ingredients in a standing mixer. Refrigerate while you make the crepes.
- To make the crepes heat non-stick pan over medium heat, brush it lightly with butter. Pour ¼ cup of your batter into the middle of the pan and quickly rotate the pan to evenly coat the bottom. After about a minute the bottom of the crepe will be a nice brown color transfer it on the plate. repeat with the rest of the batter.
- To make the blintzes, place a crepe cooked-side up and spoon 3-4 tablespoons of filling in the middle of the crepe. Fold 2 sides of the crepe over the filling, then fold the two short sides in. Place the blintzes seam-side down in a baking dish for 30 minutes. At this point the blintzes can be wrapped and refrigerated up to a day in advance.
- To make the sauce, add the sliced rhubarb, orange juice and sugar into a medium pot and cover. Cook over medium heat for 5 to 6 minutes, stirring occasionally. When the rhubarb has softened, add the strawberries and continue cooking uncovered for another 5 minutes. Stir in the balsamic vinegar and cook for an additional minute and remove from heat.
- Preheat the oven to 180 oC and bake the blintzes in the dish for about 15 minutes to firm them up.
- Plate the blintzes, generously spoon the compote over them and serve.
Enjoy!