Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym

Dziś przedstawiam przepis na pyszne naleśniki zapiekane z serem i podane ze słodkim sosem z rabarbaru i truskawek. Korzystajmy z tych przyjemności dopóki mamy na nie sezon:) Tym bardziej, że danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu. Użyłam tutaj 2 rodzajów sera, ale spokojnie można dodać sam twaróg sernikowy, a po sezonie rabarbarowym można go zastąpić większą ilością truskawek. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym

(8 naleśników)

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru

Składniki na nadzienie:

  • 1 1/2 szklanki ricotty
  • 1 1/2 szklanki serka twarogowego
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 cytryny

Składniki na sos:

  • 3 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w 1 cm plastry
  • 500 g świeżych truskawek, bez szypułek i przekrojonych na połówki
  • ¼ soku pomarańczowego
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania naleśników w misce miksera lub blendera zmiksuj mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło. Dodaj mąkę i cukier i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy, po czym włóż do lodówki na 15 minut.
  2. W misce miksera lub blendera zmiksuj wszystkie składniki na nadzienie i także przełóż do lodówki.
  3. W celu przygotowania naleśników, rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj troszkę masła. Wlej ¼ szklanki ciasta na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadź je po jej dnie. Smaż przez około minuty i gdy naleśnik będzie już ładnie zarumieniony od spodu, przełóż go na talerz. Powtarzaj te czynności aż do wykończenia ciasta.
  4. Ułóż naleśniki podsmażoną stroną do góry i na środek każdego wyłóż po 3-4 łyżki nadzienia. Zawiń 2 boki naleśnika na nadzienie i następnie 2 krótsze w celu utworzenia „krokieta” i ułóż każdy zawiniętymi brzegami do dołu w większym naczyniu do zapiekania. Przełóż je do lodówki na na kilkanaście minut, a w międzyczasie przygotuj sos.
  5. Włóż rabarbar, sok pomarańczowy i cukier do średniego rondelka, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 5 do 6 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy rabarbar zmięknie, dodaj truskawki i gotuj bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Wmieszaj ocet balsamiczny, gotuj przez kolejną minutę i zdejmij z ognia.
  6. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż naleśniki i zapiekaj przez 15 minut.
  7. Wyłóż naleśniki na talerze, polej obficie sosem i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce

(8 blintzes)

Ingredients for the crepes:

  • 1 cup milk
  • 3 eggs
  • 1 tsp vanilla extract
  • 2 tbsp butter, melted
  • 1 cup flour
  • 1 tbsp sugar

Ingredients for the filling:

  • 1 1/2 cup ricotta
  • 1 1/2 cup cream cheese
  • 2 egg yolks
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • ½ tsp salt
  • zest of 1 lemon

Ingredients for the sauce:

  • 3 rhubarb stalks, washed and cut into 1 cm slices
  • 500 g fresh strawberries, hulled and halved
  • ¼ orange juice
  • ⅓ cup sugar
  • 1 tbsp balsamic vinegar

Preparation:

  1. For the crepes mix the milk, eggs, vanilla and melted butter in a blender. Add flour and sugar and mix mixture is completely blended. Refrigerate mixture for 15 minutes.
  2. Combine the filling ingredients in a standing mixer. Refrigerate while you make the crepes.
  3. To make the crepes heat non-stick pan over medium heat, brush it lightly with butter. Pour ¼ cup of your batter into the middle of the pan and quickly rotate the pan to evenly coat the bottom. After about a minute the bottom of the crepe will be a nice brown color transfer it on the plate. repeat with the rest of the batter.
  4. To make the blintzes, place a crepe cooked-side up and spoon 3-4 tablespoons of filling in the middle of the crepe. Fold 2 sides of the crepe over the filling, then fold the two short sides in. Place the blintzes seam-side down in a baking dish for 30 minutes. At this point the blintzes can be wrapped and refrigerated up to a day in advance.
  5. To make the sauce, add the sliced rhubarb, orange juice and sugar into a medium pot and cover. Cook over medium heat for 5 to 6 minutes, stirring occasionally. When the rhubarb has softened, add the strawberries and continue cooking uncovered for another 5 minutes. Stir in the balsamic vinegar and cook for an additional minute and remove from heat.
  6. Preheat the oven to 180 oC and bake the blintzes in the dish for about 15 minutes to firm them up.
  7. Plate the blintzes, generously spoon the compote over them and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Naleśniki z serem i sosem rabarbarowo-truskawkowym / Cheese blintzes with strawberry rhubarb sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów