Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami
Składniki na naleśniki:
- 750 ml mleka
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- rukola (2 garści)
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- 500 g polędwicy wołowej
- 1,5 szklanki bulionu
- 4 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanki śmietany
18 % - 1 łyżka musztardy
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 6 szt. suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości.
Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny).
Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut.
Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się rumienić zasypać ją mąką. Smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć do mięsa. Zamieszać.
W osobnym naczyniu połączyć ze sobą: śmietanę, koncentrat pomidorowy, musztardę i paprykę. Dodać trochę gorącego sosu, żeby zahartować całość i przelać do mięsa.
Na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidory i gotujemy około 10 minut ma małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli farsz zrobi nam się zbyt gęsty z powodzeniem możemy dodać do niego około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Teraz czas na naleśniki. Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy bardzo drobno. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać ciasto.
Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie.
Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać sosem z mięsa.
Źródło: przepis własny