Naleśniki z gruszkami "Piękna Helena"
Wykwintne naleśniki inspirowane klasycznym deserem Auguste`a Escoffiera, z nadzieniem na bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość garnirowana posiekanymi orzechami laskowymi.
Naleśniki szybkie do przygotowania, bo używając dojrzałych gruszek nie ma potrzeby obgotowywania ich w syropie. Naleśniki nigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
6-7 gotowych naleśników
4 dojrzałe gruszki
150 g gorzkiej czekolady
75 ml śmietany kremówki
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
40 g masła
garść orzechów laskowych
1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
- naleśniki usmażyć z podstawowego przepisu tutaj
- w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamana czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia, wymieszać z mielonymi orzechami
- gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w ćwiartki, ósemki lub w kostkę
- na naleśnikach rozsmarować czekoladę, układać pokrojone gruszki i zwijać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować naleśniki roztopionym masłem, posypać cukrem i zapiekać pod funkcją grill przez kilka minut
- podawać posypane posiekanymi orzechami laskowymi
SMACZNEGO !