Naleśniki z brokułami i serem żółtym
Miniony weekend spędziliśmy całą rodziną w Krakowie. W pierwszym dniu pobytu, niedługo po naszym przyjeździe do Krakowa, odwiedziliśmy naleśnikarnię znajdującą się nieopodal Rynku. Było popołudnie, pora obiadowa, chcieliśmy zjeść coś smacznego i w miarę szybko. Mój mąż zamówił dla siebie naleśniki po meksykańsku, natomiast my z córką naleśniki z brokułami, szynką i serem żółtym. Jak możesz się domyślić były tak pyszne, że postanowiłam je odtworzyć po swojemu. Tym razem córce podałam naleśniki bez szynki, natomiast my z mężem mieliśmy wędlinę wewnątrz naleśnika. Moje naleśniki wyszły nieco mniejsze niż te oryginalne z krakowskiej naleśnikarni, ale równie smaczne. Pamiętaj żeby dla niemowląt pominąć dodatek soli w przepisie, natomiast dla niemowląt i małych dzieci i podawać sklepowej szynki.
Danie: Naleśniki
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 14 sztuk
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 20 min.
Kalorie: 310 kcal
Perfekcyjne naleśniki z nadzieniem brokułowym z dodatkiem tartego żółtego sera i szynki. Wytrawne naleśniki na obiad lub kolacje.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- NALEŚNIKI
-
4 jajka
-
2 szklanki mleka
-
1 szklanka wody
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 łyżki oleju (oraz dodatkowa niewielka ilość do smażenia)
-
szczypta soli*
- FARSZ
-
700 g brokuła
-
100 g sera żółtego startego na tarce
-
200 g szynki w plasterkach*
Sposób przygotowania:
- NALEŚNIKI
- Do misy wbij jajka. Dodaj mleko, wodę, mąkę, olej oraz sól. Masę zmiksuj bardzo dokładnie bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Odstaw na około 30 minut.
- Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Nałóż na nią 2 krople oleju i rozsmaruj pędzelkiem kuchennym.
- Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką porcję ciasta, trzymając za rączkę przekręcaj patelnię tak by rozprowadzić ciasto po całej jej powierzchni.
- Naleśniki usmaż po obu stronach do lekkiego przyrumienienia. Po usmażeniu przerzuć na talerz, możesz układać jeden na drugim.
- Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika ponownie nałóż na patelnię 2 krople oleju i rozprowadź pędzlem.
- FARSZ
- W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Brokuła podziel na mniejsze różyczki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu brokuł musi być naprawdę miękki.
- Brokuła odcedź z wody, przełóż do głębokiego talerza i rozgnieć widelcem na niemalże papkę.
- Każdego naleśnika nadziej brokułowym farszem, posyp tartym żółtym serem. Połóż plasterek szynki. Naleśnik zwiń w rulon.
Uwagi:
- *dla niemowlaka koniecznie pomiń dodatek soli w przepisie
- **dla niemowląt i małych dzieci do 3 roku życia nie zaleca się podawania wędliny sklepowej