Naleśniki z brokułami i fetą
Naleśniki:
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
ok. 10 łyżek pszennej mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki kurkumy
masło klarowane do smażenia naleśników
Jajko ubić z mlekiem.
Do masy jajecznej dodać mąkę, kurkumę, cukier i sól, dobrze wszystko zmiksować.
Na koniec do ciasta dodać wodę mineralną.
Ciasto naleśnikowe odstawić na pół godziny aby odpoczęło.
Z ciasta upiec cienkie naleśniki.
Farsz:
brokuł
100 g fety
1 ząbek czosnku
ser istarski do posypania naleśników
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu brokuł posiekać i dodać do niego zmiażdżony ząbek czosnku i pokruszoną fetę.
Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na naleśnikach ułożyć farsz brokułowy, zwinąć je i opiec na patelni.
Gotowe naleśniki posypać utartym serem.